Bohatá na beta-karotény
Mrkva je známa najmä obsahom beta-karoténov, pričom platí, že
čím má tmavšiu farbu, tým viac beta-karoténu obsahuje. Ten je lepšie stráviteľný po tepelnej úprave a jeho vstrebateľnosti napomáhajú aj tuky. Z beta-karoténu si naše telo vyrába vitamín A v množstve, aké aktuálne potrebuje. Jeho dostatok je potrebný najmä
pre dobrý zrak (
preto sa hovorí, že mrkva je dobrá na oči) a peknú a zdravú pokožku. Okrem beta-karoténu je mrkva zdrojom
vitamínu C, vitamínov B-komplexu, draslíka, vápnika, horčíka, železa a ďalších karotenoidov (luteín a lykopén). Vláknina obsiahnutá v mrkve zasa
napomáha dobrému tráveniu a zlepšuje peristaltiku čriev. Ideálne je kupovať mrkvu aj s vňaťou, ktorá by nemala byť zvädnutá.
Cenný nielen pre železo
Zeler je koreňová zelenina, ktorú nie každý obľubuje kvôli jeho špecifickej a unikátnej chuti. Tú spôsobujú obsiahnuté
éterické oleje, ktoré rastlinu chránia pred baktériami a plesňami. Zároveň im však môže vďačiť za väčšinu prospešných vlastností. Obsahuje provitamín A, vitamíny B-komplexu, vitamín E a vitamín K, ktorý naše telo potrebuje
pre správnu zrážanlivosť krvi. Z minerálnych látok je bohatý predovšetkým na draslík, horčík a železo. Práve kvôli obsahu železa sa odporúča
pri chudokrvnosti či ženám počas šestonedelia a pri silnej menštruácii. Za zmienku stojí aj obsah pektínu, ktorý okrem iného znižuje hladinu cholesterolu. Zeler má diuretické účinky,
pomáha správnemu fungovaniu obličiek a pri zmenšovaní opuchov či regulovaní hladiny kyseliny močovej. Preto sa odporúča pri dne, ale aj pri artritíde, migrénach a psoriáze.
Antioxidant s vysokým obsahom vitamínu C
Petržlen pozitívne vplýva na trávenie, pomáha proti nafukovaniu a
neutralizuje zápach z úst. Má tiež status
antioxidantu a pýši sa vysokým obsahom vitamínu C. Pomáha z tela odvádzať prebytočnú vodu, a tým pôsobí proti opuchom, pomáha pri chorobách obličiek a močového mechúra. Je tiež vynikajúcim
zdrojom draslíka. Ženám sa odporúča pri menštruačných bolestiach. Pri kúpe petržlenu uprednostnite hladké, pevné a stredne veľké kúsky. Vyhýbajte sa príliš veľkým, drevnatým alebo mäkkým kúskom, ktoré nebudú chutiť sviežo.
Nabitá vlákninou
Červená repa, resp.
cvikla, má antioxidačné účinky, znižuje krvný tlak,
pôsobí protizápalovo a močopudne. Obsahuje pomerne veľké množstvo minerálov, napríklad draslík, vápnik a horčík. Je preto vhodná pri dne, kedy telo trpí zvýšenou hladinou kyseliny močovej v krvi. Je taktiež bohatá na železo, a tak je
odporúčaná ľuďom, ktorých trápi anémia. Spomenúť treba aj betanín, farbivo zodpovedné za výraznú farbu cvikly, ktoré znižuje úroveň homocysteínu. Jeho vysoká hladina škodí cievam a srdcu a podporuje aj
vznik obezity. Toto rastlinné farbivo teda
zlepšuje pružnosť a pevnosť ciev a žíl.
Cvikla je
s minimálnym obsahom tuku a nízkou kalorickou hodnotou tiež priateľkou štíhlej línie. Obsahuje
významné množstvo vlákniny, ktorá pomáha
pri chudnutí, znižuje hladinu cholesterolu a uľahčuje prácu črevám. Cviklová šťava je životobudič, ktorý okrem iného
podporí tvorbu žalúdočných štiav. Vhodné je riediť ju vodou a nepiť ju naraz vo veľkých množstvách (
viac ako 100 ml neriedenej šťavy), aby sa predišlo tráviacim problémom. Cviklu možno konzumovať aj surovú, ochutenú olejom a citrónom, no
varená je lepšie stráviteľná.