Bielkoviny – nevyhnutné makroživiny

Každý, kto niekedy otvoril dvere fitnesu a zdravého životného štýlu, si po načerpaní základných informácií určite odniesol poznatok, že bez bielkovín to skrátka nejde.

To, že sú základným stavebným kameňom nášho tela, svedčí o ich dôležitosti a je teda úplne na mieste vedieť, prečo sú pre nás také podstatné, akú funkciu v našom tele zastávajú a z akých zdrojov ich môžeme kvalitne čerpať.

Bielkoviny, inými slovami proteíny, hrajú vo výžive zásadnú rolu, o čom svedčí i fakt, že samotné slovo proteín má pôvod v gréckom proteios, čiže prvoradý. Pre správnu funkciu nášho organizmu sú úplne nevyhnutné a nenahraditeľné. Spolu s tukmi spadajú do kategórie esenciálnych makroživín. 

Prečo potrebujeme bielkoviny?

To, že bielkoviny majú stavebnú funkciu, už určite vieme všetci. Zabezpečujú obnovu a výstavbu telesných tkanív, budovanie a udržiavanie aktívnej svalovej hmoty. V neposlednom rade zaisťujú nielen vyváženosť telesnej kompozície po vizuálnej stránke, ale hlavne zdravé fungovanie tela, ktoré sa skrýva v pozadí všetkých navonok viditeľných aspektov.

Okrem vyššie uvedeného sú zároveň rovnako ako ostatné makroživiny (teda tuky a sacharidy) zdrojom energie, zabezpečujú transportnú funkciu a sú súčasťou desiatok biochemických procesov, ktoré v našom tele neustále prebiehajú. Aby toho nebolo málo, sú kľúčové aj pre správnu funkciu imunitného systému a zdravie svalov, kĺbov a kostí. Podčiarknuté a spočítané: v kontexte zdravého životného štýlu sa nevyzdvihujú nadarmo. Ich prítomnosť v jedálničku je naozaj nevyhnutná.
  Bez toho, aby sme zabiehali do temných zákutí biochémie, je minimálne vzhľadom na základné pochopenie vhodné poznamenať, že bielkoviny sa v našom tele rozkladajú na aminokyseliny. Práve ony sú tými magickými prostredníkmi, ktoré telo využíva pri najrôznejších procesoch. Každá aminokyselina má inú funkciu a iný účel, a preto je naším cieľom plne využívať všetky. Niektoré z nich si naše telá nedokážu syntetizovať vlastnou cestou, a preto ich označujeme ako esenciálne. Tieto aminokyseliny musíme prijímať prostredníctvom stravy. Medzi zdroje s priaznivým aminospektrom sa radia živočíšne zdroje bielkovín, ale nájdeme ich aj v rastlinnej ríši. Ak je naša výživa pestrá a variabilná, nemusíme sa báť ich nedostatku.


Neopomenuteľným a nepochybne pozitívnym efektom dostatočného príjmu bielkovín je aj ich vysoký efekt zasýtenia. Vďaka svojej schopnosti lepšie nasýtiť optimalizujú pocit hladu a pomáhajú tak predchádzať chutiam a prejedaniu sa.

Odkiaľ bielkoviny čerpať?

Pod skupinou bielkovín si väčšina ľudí často predstaví len mäso a živočíšne produkty, ale pravdou je, že tieto esenciálne živiny môžeme čerpať zo širokej škály potravín. Pestrosť týchto zdrojov je veľmi žiaduca a rovnako ako v iných otázkach výživy i tu platí, že pri výbere by sme sa nemali obmedzovať. Každý zdroj disponuje inými benefitmi.

Medzi živočíšne zdroje patria okrem už zmieneného mäsa a rýb napríklad aj morské plody, vajcia, jogurty, syry, tvarohy, väčšina mliečnych výrobkov všeobecne alebo proteínové prášky živočíšneho pôvodu. K zdrojom rastlinných bielkovín sa radí napríklad sója, strukoviny, orechy a semienka, niektoré obilniny alebo proteínové prášky rastlinného pôvodu.
 

Bielkoviny v praxi – prísun deň čo deň

Po tom, čo sme bielkoviny vychválili do nebies a vieme, prečo sa bez nich nezaobídeme a v ktorých potravinách ich nájdeme, prichádza ten najdôležitejší krok: zakomponovať ich do jedálnička. Väčšina ľudí totiž ich príjem podhodnocuje. Pritom pre aktívnych jedincov a športovcov je ich správny prísun dvakrát taký dôležitý. Aby malo telo optimálne podmienky na efektívny výkon, regeneráciu i udržiavanie aktívnej svalovej hmoty, potrebuje ich prostredníctvom jedla ťažiť konštantne. 

Bielkoviny by mali byť v ideálnom prípade zastúpené v každom jedle nášho dňa. Uistite sa, že minimálne hlavné jedlá obsahujú zdroj, z ktorého môžete načerpať ich benefity. V rámci predtréningového a potréningového jedla by mali byť takmer povinnosťou, a preto sa nebojte siahnuť okrem iného hoci aj po kvalitnom proteínovom nápoji, ktorý ich príjem po praktickej stránke uľahčí.

Je článok užitočný?

0x páčilo sa

Je nám ľúto, že sa vám článok nepáčil:
Ďakujeme. Pridajte si do obľúbených:

Markéta Gajdošová

Certifikovaná výživová poradkyňa, nutričná koučka a spoluautorka knihy Cesta k opravdovému jídlu. Svoju prácu stavia na filozofii racionálneho prístupu k výžive s dôrazom na kvalitu živín, efektivitu a individualitu. O témach výživy, fitness a zdravej životosprávy nahráva vlastný podcast, ktorý je dostupný na podcastových platformách pod názvom Marketa‘s Vibes.



Súvisiace články