Čas na dezert bez výčitiek!

S vianočnými sviatkami, oslavami nového roka a so zimným počasím sa nepochybne spájajú i nástrahy v podobe sladkého pokušenia, ktoré nás obklopuje zo všetkých strán. Spolu s tým naša chuť na sladké prirodzene rastie aj vo chvíľach, keď by sme to nečakali. No ak vieme, ako také dobroty pripravovať zdravo, máme vyhrané.

Sladkému sa rozhodne nemusíme vyhýbať. V súčasnosti sa už našťastie neobjavuje žiadny významný dôvod, prečo by sme si mali sladkú chuť odopierať. Existujú totiž stovky alternatív, ktorými môžeme nahradiť vysokokalorické, tučné alebo silno priemyselne spracované potraviny, ktoré automaticky nálepkujeme slovom „nezdravé“. Nech už máte v tejto chvíli na mysli akýkoľvek dezert, verte, že vhodnou voľbou surovín zvládnete pripraviť jeho zdravší variant za akýchkoľvek podmienok.  

Mliečne výrobky dokážu čary

Určite nám dáte za pravdu, že základom väčšiny tradičných dezertov bývajú mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku. Smotana, tučné tvarohy, mascarpone a im podobní pomocníci skvelo chutia a v rozumnom množstve rozhodne nejde o nič zlé. Tuk nie je nepriateľ, naopak. Len s ním musíme nakladať rozumne a jeho zastúpenie vo svojom jedálničku nepreháňať. Obzvlášť, ak ide o dezerty. 

Pokiaľ sa chystáte piecť vo väčšom množstve a nebránite sa možnosti odľahčenia, ponúkajú sa alternatívy, ktoré nemajú od pôvodného zdroja ďaleko. Namiesto plnotučných výrobkov dajte šancu gréckym jogurtom, skyrom (tradičné islandské mliečne výrobky, ktoré sa chuťou, konzistenciou i množstvom obsiahnutých bielkovín podobajú jogurtu), ricotte alebo tvarohu s nižším podielom tuku. Za predpokladu, že dezert obsahuje aj iné zdroje tuku (napríklad orechy, čokoládu alebo olej), sa rozhodne nemusíte báť zníženia chuťovej kvality. 

Múka ako múka, alebo nie?

To, že konzumácia klasickej „bielej“ múky vo vysokom množstve neprináša nášmu telu nič pozitívne, už vieme všetci. Preto nie je na škodu zameniť ju pri príprave dezertov za alternatívne druhy múk, ktorých používanie so sebou prináša i ďalšie výhody.  

V prvom rade sa nebojte siahnuť po celozrnných variantoch múk. Celé zrno, ako prezrádza názov, dodá receptu viac vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Už len samotná celozrnná verzia pšeničnej múky urobí po nutričnej stránke rozdiel. A čo potom taká špaldová múka so svojou jemnou orieškovou chuťou, ktorá si získa chuťové poháriky i toho najväčšieho milovníka dezertov? 

Ak sa nebojíte experimentovať, nechajte dvere otvorené i menej známym alternatívnym múkam, s ktorými sa v posledných rokoch doslova roztrhlo vrece. Mandľová, kokosová, ryžová alebo napríklad pohánková. Každá z nich má svoje čaro – chuťovo a aj čo sa týka výživovej hodnoty. 

A ako na pečenie bez výčitiek? Pripravte si s nami čučoriedkové fit muffiny!


Odopierať si sladké len preto, že by ste mali pribrať či si zarábať na problém so zdravím? Takéto predsudky by v dnešnej modernej dobe už naozaj nemuseli mať svoje miesto. Veď chutné sladkosti si môžete dopriať priamo v pohodlí vášho domova, a to dokonca behom pár minút. Poďte si s nami pripraviť chutné čučoriedkové muffiny z celozrnnej múky. 

Suroviny na 12 muffinov:

  • 1 hrnček celozrnnej špaldovej múky,
  • 1 hrnček mlieka,
  • ¾ hrnčeka celozrnnej pohánkovej múky,
  • ¾ hrnčeka kokosového cukru,
  • ¼ hrnčeka panenského repkového oleja,
  • ¼ hrnčeka mletých ľanových semienok,
  • 2 vajíčka,
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov,
  • ½ ČL vanilkového struku,
  • ¼ ČL soli,
  • 1 balenie čerstvých čučoriedok.

Vedeli ste, že...? 
Cena špaldy je v porovnaní napríklad s pšenicou vyššia aj preto, že sa pestuje v súlade so zásadami ekologického hospodárstva. Takto pestované plodiny oslobodzujú organizmy ich konzumentov od zaťaženia rôznymi chemickými látkami.

Postup:

  1. Pripravíme si formu na muffiny, do ktorej dáme košíčky – ak nemáme špeciálnu formu, bude nám stačiť aj plech, avšak v tomto prípade použijeme aspoň 3 košíčky na jeden muffin, aby držali formu.
  2. Vo väčšej mise si zmiešame špaldovú a pohánkovú múku, ľanové semienka, kypriaci prášok a soľ. Dôkladne premiešame.
  3. V strednej miske vymiešame cukor s olejom, potom pridáme vajcia, zamiešame, vložíme vanilkový struk a zalejeme mliekom.
  4. Všetko spolu dobre premiešame a mokrú zmes pridáme k múčnej. Vymiešame hladké cesto, ktoré rovnomerne rozdelíme do dvanástich košíčkov na muffiny.
  5. Pečieme 18 až 22 minút v rúre vyhriatej na 175 – 180 °C.

TIP: Pokiaľ nemáte doma čučoriedky, vynikajúce vitamínové vlastnosti ponúknu i čerstvé brusnice či iné lesné ovocie. 

Prajeme dobrú chuť plnú šťavnatého maškrtenia!

Pozor: Mnohí si mylne myslia, že špalda je vhodná pre ľudí stravujúcich sa bezlepkovo. Opak je však pravdou, nakoľko špalda obsahuje ešte vyšší podiel lepku ako bežná pšenica a preto rozhodne nie je vhodná pre celiatikov. 

Je článok užitočný?

0x páčilo sa

Je nám ľúto, že sa vám článok nepáčil:
Ďakujeme. Pridajte si do obľúbených:

Markéta Gajdošová

Certifikovaná výživová poradkyňa, nutričná koučka a spoluautorka knihy Cesta k opravdovému jídlu. Svoju prácu stavia na filozofii racionálneho prístupu k výžive s dôrazom na kvalitu živín, efektivitu a individualitu. O témach výživy, fitness a zdravej životosprávy nahráva vlastný podcast, ktorý je dostupný na podcastových platformách pod názvom Marketa‘s Vibes.



Súvisiace články