Chutný dezert? Pripravte si nepečený čokoládový cheesecake

Sú dezerty, pri ktorých sa nám začnú zbiehať slinky už len pri pohľade na obrázok. Nie to ešte v okamihu, keď sa ocitnú zhmotnené priamo pred nami. K takýmto lákadlám patrí aj čokoládový cheesecake, ktorý má okrem vynikajúcej chuti hneď niekoľko predností: je bez lepku, bez bieleho cukru, dokonca vhodný aj pre vegánov – a netreba ho piecť. Ako si pripraviť túto šťavnatú dobrotu, to sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Odkedy sa v receptároch začali objavovať recepty na cheesecake, v našich domácnostiach sa už pripravilo mnoho druhov týchto dezertov. Ale je len zopár takých, ktoré v pamäti vašich chuťových pohárikov zostanú navždy. Možno si poviete, že preháňame, no toto je skutočne jeden z nich! Tento cheesecake búra všetky mýty o tom, že koláče bez múky a lepku sú bez chuti. Pre mnohých je jednoducho láskou na prvý pohľad aj prvé zahryznutie.

Suroviny

Na korpus:
• 95 g mandlí,
• 140 g vykôstkovaných datlí,
• 20 g kakaa,
• štipka soli.

Na krémovú časť:
• 720 g zohriateho kokosového krému,
• 200 g vykôstkovaných datlí,
• 180 g preosiateho kakaa,
• 100 g kokosového cukru,
• 120 g stévie,
• 60 g kokosového oleja,
• 1 PL vanilkového extraktu,
• 1 ČL soli.

Na dozdobenie: 
• maliny, jahody alebo iné ovocie podľa chuti.
 
Zdroj: Delphine Hourlay/Pexels

VEDELI STE, ŽE? 
Kakao patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom polyfenolov. Ide o skupinu antioxidantov, pričom tie majú mnohé blahodarné účinky na náš organizmus. Pôsobia detoxikačne a podporujú prirodzenú imunitu.

Postup

1. Do misky si vložíme všetky ingrediencie na korpus a rozmixujeme na tuhú hmotu pomocou vysokovýkonného mixéra. Po rozmixovaní hmotu ešte dobre premiešame vareškou. Pripravíme si tortovú formu s priemerom 20 cm, ktorú po vnútornom obvode (okrajoch) vystelieme potravinovou fóliou. Cesto poriadne utlačíme na spodok formy a začneme s prípravou krémovej časti.

2. Skôr než začnete pripravovať krém, ubezpečte sa, že máte dostatočne veľkú nádobu mixéra. V opačnom prípade si pripravte väčšiu misu a ponorný tyčový mixér. Všetky suroviny potrebné na krém vložíme do nádoby a mixujeme okolo 60 sekúnd, v závislosti od výkonnosti mixéra. Dôležité je, aby vznikla jemná krémová hmota, bez hrudiek. Takto pripravenú zmes vylejeme na korpus a formu dáme do mrazničky na 6 – 8 hodín, kým krém nezamrzne.

3. Následne cheesecake vyberieme z mrazničky a odstránime fóliu z okraja. Pokiaľ by sa zdalo odstraňovanie fólie náročné, necháme cheesecake ešte nejaký čas (do hodiny) odpočívať pri izbovej teplote. Hotový čokoládový cheesecake ozdobíme lesným (či iným) ovocím a rozkrájame na ľubovoľné množstvo kúskov (cca 10). Najvhodnejšie je skladovať ho v chladničke.

TIP: Ak máte radi malé dezerty, tento recept si môžete hravo pripraviť aj v štýle „mini cheesecakeov“. Namiesto tortovej formy môžete korpus i krém vrstviť jednotlivo do silikónových formičiek na muffiny. Po zamrazení mini cheesecaky jednoducho vytlačíte, naservírujete na taniere a dozdobíte čerstvým ovocím.

Dobrú chuť!

Je článok užitočný?

1x páčilo sa

Je nám ľúto, že sa vám článok nepáčil:
Ďakujeme. Pridajte si do obľúbených:

Team inLIVE

Tím nadšencov, odborníkov a produktových špecialistov spoločnosti inSPORTline, ktorí svojim produktom nielen rozumejú, ale zároveň ich aj sami na vlastnej koži testujú a skúšajú, čo vydržia, pretože šport milujú a pretože chcú vedieť svojim zákazníkom poradiť a odporučiť im ten najvhodnejší produkt podľa ich potrieb a svojich vlastných skúseností.



Súvisiace články