Odkedy sa v receptároch začali objavovať recepty na cheesecake, v našich domácnostiach sa už pripravilo mnoho druhov týchto dezertov. Ale je len zopár takých, ktoré v pamäti vašich chuťových pohárikov zostanú navždy. Možno si poviete, že preháňame, no toto je skutočne jeden z nich! Tento cheesecake búra všetky mýty o tom, že koláče bez múky a lepku sú bez chuti. Pre mnohých je jednoducho láskou na prvý pohľad aj prvé zahryznutie.
Suroviny
Na korpus:
• 95 g mandlí,
• 140 g vykôstkovaných datlí,
• 20 g kakaa,
• štipka soli.
Na krémovú časť:
• 720 g zohriateho kokosového krému,
• 200 g vykôstkovaných datlí,
• 180 g preosiateho kakaa,
• 100 g kokosového cukru,
• 120 g stévie,
• 60 g kokosového oleja,
• 1 PL vanilkového extraktu,
• 1 ČL soli.
Na dozdobenie:
• maliny, jahody alebo iné ovocie podľa chuti.
Zdroj: Delphine Hourlay/Pexels
VEDELI STE, ŽE?
Kakao patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom polyfenolov. Ide o skupinu antioxidantov, pričom tie majú mnohé blahodarné účinky na náš organizmus. Pôsobia detoxikačne a podporujú prirodzenú imunitu.
Postup
1. Do misky si vložíme všetky ingrediencie na korpus a rozmixujeme na tuhú hmotu pomocou vysokovýkonného mixéra. Po rozmixovaní hmotu ešte dobre premiešame vareškou. Pripravíme si tortovú formu s priemerom 20 cm, ktorú po vnútornom obvode (okrajoch) vystelieme potravinovou fóliou. Cesto poriadne utlačíme na spodok formy a začneme s prípravou krémovej časti.
2. Skôr než začnete pripravovať krém, ubezpečte sa, že máte dostatočne veľkú nádobu mixéra. V opačnom prípade si pripravte väčšiu misu a ponorný tyčový mixér. Všetky suroviny potrebné na krém vložíme do nádoby a mixujeme okolo 60 sekúnd, v závislosti od výkonnosti mixéra. Dôležité je, aby vznikla jemná krémová hmota, bez hrudiek. Takto pripravenú zmes vylejeme na korpus a formu dáme do mrazničky na 6 – 8 hodín, kým krém nezamrzne.
3. Následne cheesecake vyberieme z mrazničky a odstránime fóliu z okraja. Pokiaľ by sa zdalo odstraňovanie fólie náročné, necháme cheesecake ešte nejaký čas (do hodiny) odpočívať pri izbovej teplote. Hotový čokoládový cheesecake ozdobíme lesným (či iným) ovocím a rozkrájame na ľubovoľné množstvo kúskov (cca 10). Najvhodnejšie je skladovať ho v chladničke.
TIP: Ak máte radi malé dezerty, tento recept si môžete hravo pripraviť aj v štýle „mini cheesecakeov“. Namiesto tortovej formy môžete korpus i krém vrstviť jednotlivo do silikónových formičiek na muffiny. Po zamrazení mini cheesecaky jednoducho vytlačíte, naservírujete na taniere a dozdobíte čerstvým ovocím.
Dobrú chuť!