Hriešne dobré, ale FIT: Proteínovo-banánové lievance

Ako už všetci veľmi dobre vedia, lievance dnes už rozhodne nemusia patriť do kolónky „zakázané“. A to ani vtedy, keď máme v úmysle chudnúť či udržiavať sa v kondícii kvôli dobrému športovému výkonu. Práve naopak, tieto fit lievance sú dokonale vyvážené tak, aby nášmu telu poskytli kvalitný zdroj bielkovín i sacharidov, potrebných napríklad aj po tréningu. Zároveň si na nich parádne pomaškrtíme.

Na ich prípravu môžeme použiť v podstate akýkoľvek variant srvátkového proteínu. Pri vegánskych a bezlaktózových proteínoch si však treba radšej pre istotu vopred overiť, či nemajú príliš výraznú chuť niektorej zo zložiek (ako napríklad sója alebo hrach). Vyhneme sa tak nepríjemnej pachuti vo výslednom jedle. Veľkou výhodou proteínových lievancov je, že vďaka vyššiemu obsahu bielkovín nám zaistia pocit sýtosti a nebudeme myslieť na sladké či obed už o desiatej hodine rannej.

Na 2 porcie proteínovo-banánových lievancov budeme potrebovať: 
  • 1 veľký zrelý banán,
  • 1 odmerku vanilkového proteínu (30 g), 
  • 2 vajcia, 
  • 1 odmerku ovsených vločiek (30 g), 
  • ¼ ČL škorice, 
  • štipku kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov,
  • ½ PL rozpusteného kokosového oleja,
  • plus na dochutenie: hrsť bobuľového ovocia či grécky jogurt a lyžičku medu.
Zdroj: Martina Burková/Pixabay

VEDELI STE, ŽE? 
Banány sú bohaté na draslík. Tento minerál zohráva v ľudskom organizme dôležitú úlohu – okrem iného prispieva k správnej činnosti nervového a srdcovocievneho systému, ako aj pohybového aparátu. Pri vysokej fyzickej záťaži, akou je aj športová činnosť, dochádza kvôli poteniu k jeho väčšiemu poklesu v organizme, preto by mali športovci obzvlášť dbať na jeho dostatočný prísun v potravinách. Banán obsahuje zhruba 10 % odporúčanej dennej dávky draslíka.

Postup

Všetky suroviny (okrem oleja) vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemné cesto. Pripravíme si panvicu na lievance. Tú vyhrejeme a dáme na ňu tretinu pripraveného množstva oleja (prípadne použijeme klasickú panvicu a štyri lievancové silikónové formičky). Následne na panvicu nalejeme zhruba tretinu cesta a pečieme, kým lievance nie sú hotové. Ďalej pokračujeme rovnakým spôsobom, kým sa nám neminie cesto. Z cesta nám vyjde okolo 12 lievancov. 

Hotové fit lievance môžeme podávať s gréckym jogurtom, medom, čerstvým ovocím či nízkokalorickým karamelovým sirupom.
 
Zdroj: Chad Montano/Unsplash

TIP:
Ak patríte k tým, ktorí si ráno nestíhajú robiť raňajky, tieto proteínovo-banánové fit lievance si pokojne môžete pripraviť do zásoby aj na pár dní. Je totiž možné ich zamraziť a vybrať z mrazničky napríklad večer vopred. Po prihriatí v mikrovlnnej rúre budú opäť šťavnaté, mäkké a chutné, ako by ste ich práve upiekli. Stačí už len pridať obľúbené ovocie a chutný pokrm je hotový.

Dobrú chuť!

Je článok užitočný?

0x páčilo sa

Je nám ľúto, že sa vám článok nepáčil:
Ďakujeme. Pridajte si do obľúbených:

Team inLIVE

Tím nadšencov, odborníkov a produktových špecialistov spoločnosti inSPORTline, ktorí svojim produktom nielen rozumejú, ale zároveň ich aj sami na vlastnej koži testujú a skúšajú, čo vydržia, pretože šport milujú a pretože chcú vedieť svojim zákazníkom poradiť a odporučiť im ten najvhodnejší produkt podľa ich potrieb a svojich vlastných skúseností.



Súvisiace články