Na ich prípravu môžeme použiť v podstate akýkoľvek variant srvátkového proteínu. Pri vegánskych a bezlaktózových proteínoch si však treba radšej pre istotu vopred overiť, či nemajú príliš výraznú chuť niektorej zo zložiek (ako napríklad sója alebo hrach). Vyhneme sa tak nepríjemnej pachuti vo výslednom jedle. Veľkou výhodou proteínových lievancov je, že vďaka vyššiemu obsahu bielkovín nám zaistia pocit sýtosti a nebudeme myslieť na sladké či obed už o desiatej hodine rannej.
Na 2 porcie proteínovo-banánových lievancov budeme potrebovať:
- 1 veľký zrelý banán,
- 1 odmerku vanilkového proteínu (30 g),
- 2 vajcia,
- 1 odmerku ovsených vločiek (30 g),
- ¼ ČL škorice,
- štipku kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov,
- ½ PL rozpusteného kokosového oleja,
- plus na dochutenie: hrsť bobuľového ovocia či grécky jogurt a lyžičku medu.
Zdroj: Martina Burková/Pixabay
VEDELI STE, ŽE?
Banány sú bohaté na draslík. Tento minerál zohráva v ľudskom organizme dôležitú úlohu – okrem iného prispieva k správnej činnosti nervového a srdcovocievneho systému, ako aj pohybového aparátu. Pri vysokej fyzickej záťaži, akou je aj športová činnosť, dochádza kvôli poteniu k jeho väčšiemu poklesu v organizme, preto by mali športovci obzvlášť dbať na jeho dostatočný prísun v potravinách. Banán obsahuje zhruba 10 % odporúčanej dennej dávky draslíka.
Postup
Všetky suroviny (okrem oleja) vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemné cesto. Pripravíme si panvicu na lievance. Tú vyhrejeme a dáme na ňu tretinu pripraveného množstva oleja (prípadne použijeme klasickú panvicu a štyri lievancové silikónové formičky). Následne na panvicu nalejeme zhruba tretinu cesta a pečieme, kým lievance nie sú hotové. Ďalej pokračujeme rovnakým spôsobom, kým sa nám neminie cesto. Z cesta nám vyjde okolo 12 lievancov.
Hotové fit lievance môžeme podávať s gréckym jogurtom, medom, čerstvým ovocím či nízkokalorickým karamelovým sirupom.
Zdroj: Chad Montano/Unsplash
TIP:
Ak patríte k tým, ktorí si ráno nestíhajú robiť raňajky, tieto proteínovo-banánové fit lievance si pokojne môžete pripraviť do zásoby aj na pár dní. Je totiž možné ich zamraziť a vybrať z mrazničky napríklad večer vopred. Po prihriatí v mikrovlnnej rúre budú opäť šťavnaté, mäkké a chutné, ako by ste ich práve upiekli. Stačí už len pridať obľúbené ovocie a chutný pokrm je hotový.
Dobrú chuť!