Odporúčania súvisiace s konzumáciou orechov ste už určite počuli zo všetkých strán. Každý druh orechov sa vyznačuje špecifickými charakteristikami, odlišným obsahom makroživín i mikroživín a každý z nich nášmu telu prinesie iný užitok.
Tak ako pri každej inej potravine však záleží na množstve a na zlatom pravidle striedmej konzumácie. Ani tou najzdravšou potravinou sa nesmieme prejedať. Preto si dajte pozor, aby orechy netvorili jediný zdroj tukov vo vašom jedálničku a aby ste ich nejedli v neobmedzenom množstve úplne bez rozmyslu.
Mandle s vysokým obsahom vlákniny
Mandle bývajú medzi prvými druhmi, ktoré sa väčšine ľudí vybavia pri slove „orechy“. Pre svoju dostupnosť a mierne sladkastú chuť bývajú obľúbené i u detí. Ich zaradenie do stravovacieho režimu je skvelou voľbou v prípade všetkých vekových skupín, pretože v porovnaní s ostatnými druhmi orechov obsahujú najvyšší podiel vlákniny. Vďaka tomu majú
pozitívny vplyv na zdravie čriev a podporujú bezproblémové trávenie.
Okrem vlákniny sa mandle vyznačujú vysokým obsahom
vitamínu E, riboflavínu a niacínu. Zastúpenie týchto prospešných látok vedie k lepšej regulácii cholesterolu a krvného cukru. Aby ste z ich konzumácie po nutričnej stránke vyťažili maximum, doprajte si ich aj so šupkou, ktorou sú pokryté.
Zdroj: Juan José Valencia Antía/Unsplash
FAKT:
Vedeli ste, že nie je mandľa ako mandľa? Existuje viac ako 30 druhov. Tie, ktoré konzumujeme samostatne a používame v kuchyni, sú sladké. Existujú však i horké odrody. Používajú sa napríklad na výrobu mandľového oleja.
Vlašské orechy bohaté na antioxidanty
Vlašské orechy, ktoré sa tešia vysokej popularite i v našom podnebnom pásme, sú kráľom všetkých orechov, čo sa týka obsahu
omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Ak teda do svojho jedálnička nezaraďujete v dostatočnej frekvencii ryby, dajte týmto orechom šancu. Okrem toho práve „vlašáky“ majú zo všetkých druhov orechov najvyšší obsah blahodarných antioxidantov.
Vďaka antioxidantom, ktoré naše telo chránia
pred bunkovým poškodením, ochoreniami srdca, vznikom rakoviny alebo predčasným starnutím, sú vlašské orechy vhodnou voľbou pre celú rodinu. Doprajte ich na upokojenie nervov sebe, na vývoj mozgu a inteligencie svojim deťom a na zníženie rizika ochorenia srdca a Alzheimerovej choroby i starším osobám.
FAKT:
Všimli ste si, že tvar vlašských orechov nápadne pripomína tvar mozgu s dvomi hemisférami? Podobnosť nie je náhodná, príroda je totiž vo svojom naznačovaní veľmi mocná. Vlašské orechy majú skutočne pozitívny vplyv na zdravie mozgu.
Lieskové orechy zdrojom minerálov
Lieskové orechy majú síce rovnako ako ich ostatní príbuzní vysoký obsah tuku, ale vzhľadom na to, že obsahujú prevažne mononenasýtené mastné kyseliny, budú pre naše telo prínosom. Hrdia sa vysokým množstvom
vitamínu E, vápnika, horčíka, mangánu, fosforu a kyseliny listovej.
Okrem iného sú lieskové orechy vychvaľované pre svoj
pozitívny vplyv na nervovú sústavu. Skutočnosťou, ktorú v dnešnej uponáhľanej dobe uvíta každý, je, že napomáhajú k lepšiemu zvládaniu stresu a zlepšeniu pamäti. Ich pravidelná konzumácia môže byť dokonca prevenciou stareckej demencie.
FAKT:
Ak chcete živiny v orechoch a semienkach prebudiť namáčaním, nezabudnite, že v prípade lieskových orechov to obvykle trvá dlho. Je to preto, že najskôr sa musia zbaviť enzýmových inhibítorov. Namáčanie by malo trvať zhruba sedem hodín.