Potraviny nabité omega-3 mastnými kyselinami

Omega-3 mastné kyseliny sú zásadným stavebným kameňom pri budovaní pevného, nezlomného zdravia. Hoci sú zo zdravotného hľadiska extrémne dôležité, mávame tendenciu opomínať ich a zdroje, v ktorých sa ukrývajú, zväčša dostatočne nezaraďujeme do stravovacieho režimu. Kde tieto živiny nájdeme a ako ich využiť v jedálničku?

Adekvátne zastúpenie týchto mastných kyselín v jedálničku je prevenciou proti mnohým ochoreniam a zdravotným problémom. Naše telo si ich nedokáže vytvoriť samo, a preto ich musíme prijímať prostredníctvom potravy. To, že omega-3 mastné kyseliny sú dôležité, dnes vie už skoro každý. No málokto tuší, kde všade okrem rybieho tuku sa nachádzajú.

1. Ryby

Najvyužívanejším a pravdepodobne najdostupnejším zdrojom príjmu omega-3 mastných kyselín sú morské ryby. Koncentrovaný obsah týchto živín nájdeme napríklad v makrele, lososovi, sardinkách, tresčej pečeni, ustriciach, ančovičkách alebo v kaviári
 
Ak nekonzumujete morské ryby na pravidelnej báze aspoň dvakrát týždenne, je na mieste zvážiť potravinové doplnky s obsahom omega-3 mastných kyselín. Ich účinky fungujú najlepšie, keď ich užívame dlhodobo. Pri výbere týchto doplnkov však dajte pozor na pôvod rybieho oleja.

2. Ľanové semienka

Ľanové semienka sú nenápadná, ale zato mimoriadne prínosná potravina, ktorú by sme mali bezpochyby zaradiť do svojho jedálnička. Sú najbohatším zdrojom kyseliny alfa-linolénovej (ALA). 

Tieto hnedé semienka je možné použiť celé aj drvené, prípadne v podobe oleja. Ten je výborný na dochutenie šalátov alebo do studenej kuchyne. Pozor, nesmie sa zahrievať, aby sa cenné omega-3 mastné kyseliny neznehodnotili, a preto ho do jedál pridávajte vždy až na záver.

3. Chia semienka

Chia semienka nielenže majú blahodarný efekt, čo sa týka vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov, ale sú aj perfektným zdrojom omega-3 nenasýtených kyselín. Vďaka tomu majú tak ako ostatné zmienené zdroje pozitívny vplyv na zdravie srdca, ciev a nervov


Široká škála využiteľnosti chia semienok zvádza k experimentovaniu v kuchyni – môžete ich totiž použiť ako v jedlách, tak aj v nápojoch, a to v slaných i sladkých variáciách. Výborne využiteľné sú aj vo vode, prostredníctvom ktorej – spoločne s doplnením omega-3 mastných kyselín – zároveň prispejete k pravidelnosti svojho pitného režimu. 

Je článok užitočný?

2x páčilo sa

Je nám ľúto, že sa vám článok nepáčil:
Ďakujeme. Pridajte si do obľúbených:

Markéta Gajdošová

Certifikovaná výživová poradkyňa, nutričná koučka a spoluautorka knihy Cesta k opravdovému jídlu. Svoju prácu stavia na filozofii racionálneho prístupu k výžive s dôrazom na kvalitu živín, efektivitu a individualitu. O témach výživy, fitness a zdravej životosprávy nahráva vlastný podcast, ktorý je dostupný na podcastových platformách pod názvom Marketa‘s Vibes.



Súvisiace články