Pre maškrtný jazýček a zdravý zrak: Mrkvové muffiny

Pri pečení je dôležité dbať na konzistenciu cesta, aby obsahovalo všetko potrebné v správnom pomere. Tieto mrkvové muffiny sú ódou na správne zostavený recept! Dokonale vyvážený pomer surovín z nich robí výnimočný snack. Nie sú príliš sladké, sú jemné, zvonku chrumkavé, vnútri primerane šťavnaté a krásne voňavé. Ako ich pripraviť?

Čo budete potrebovať:

  • ½ hrnčeka ovsenej múky,
  • ½ hrnčeka špaldovej múky,
  • 1 PL jedlej sódy bikarbóny, 
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva,
  • ¼ ČL soli, 
  • 1 ČL mletej škorice, 
  • ¼ ČL mletého muškátového orieška, 
  • 1/8 ČL mletých klinčekov (voliteľné), 
  • ½ hrnčeka brezového alebo kokosového cukru,
  • ½ hrnčeka nerafinovaného trstinového cukru,
  • 2 väčšie vajcia,
  • ½ hrnčeka panenského repkového oleja,
  • 1 ČL vanilkového extraktu, 
  • 180 g nastrúhanej mrkvy,
  • ½ hrnčeka nasekaných vlašských orechov, 
  • ½ strúhaného kokosu.

Zdroj: Pixabay

Vedeli ste, že?
Nedostatok vitamínu A môže viesť k šeroslepote, ochoreniam kože, anémii či zníženej imunite a náchylnosti na infekcie. Jedna stredne veľká mrkva nám dodá až 210 % odporúčanej dennej dávky vitamínu A, aj preto by rozhodne nemala chýbať v našom jedálničku.

Postup na prípravu:

  1. V prvej väčšej mise si spolu zmiešame múku, sódu bikarbónu, kypriaci prášok do pečiva, soľ, škoricu, muškátový oriešok a mleté klinčeky. 
  2. Do druhej väčšej misy si dáme vajcia, cukor a vymiešame elektrickým šľahačom na strednom výkone do jemnej peny, šľaháme cca tri minúty. Na nízkom stupni šľahania pomaly pridávame olej a šľaháme, kým sa celý nevmieša. Potom pridáme ešte vanilkový extrakt, zašľaháme a mixér odložíme. Prisypeme mrkvu a zamiešame varechou. 
  3. Následne prisypeme múčnu zmes z prvej misy a jemne zamiešame, aby sa nestratila vzdušná konzistencia. Nakoniec pridáme orechy, kokos a zľahka premiešame.
  4. Postupne plníme pripravené formičky na muffiny tak, že cesto dáme do ¾ výšky formičky. Pečieme cca 15 – 20 minút pri teplote 180 °C.
Upečené muffiny vyberieme na studený rošt, necháme úplne vychladnúť a až potom vyberáme z formičiek. Tento snack nám uskladnený v chladničke alebo pri izbovej teplote v dóze vydrží chutný zhruba štyri dni.

Tip: 
Mrkva patrí k tým druhom zeleniny, ktoré chutia dobre surové aj tepelne upravené. Väčší zdravotný prínos nám však prinesie mrkva varená, dusená či pečená, keďže vďaka tepelnej úprave dochádza k narušeniu jej štruktúry, a tým k uvoľňovaniu betakaroténu. Zo surovej mrkvy dokáže naše telo využiť približne štvrtinu betakaroténu, z tepelne upravenej viac ako polovicu.

Dobrú chuť!

Je článok užitočný?

5x páčilo sa

Je nám ľúto, že sa vám článok nepáčil:
Ďakujeme. Pridajte si do obľúbených:

Team inLIVE

Tím nadšencov, odborníkov a produktových špecialistov spoločnosti inSPORTline, ktorí svojim produktom nielen rozumejú, ale zároveň ich aj sami na vlastnej koži testujú a skúšajú, čo vydržia, pretože šport milujú a pretože chcú vedieť svojim zákazníkom poradiť a odporučiť im ten najvhodnejší produkt podľa ich potrieb a svojich vlastných skúseností.



Súvisiace články