Prečo sa večer prejedáme a ako s tým skončiť?

Celý deň jete zdravo, plnohodnotne a vyvážene, no potom príde večerná chvíľka pokoja, počas ktorej telo akoby sa zbláznilo a začalo na vás volať s potrebou doplniť chuťovým pohárikom všetko, čo je v chladničke i mimo nej. Zdá sa vám táto situácia povedomá?

Potom sa treba od základov zamyslieť nad svojím stravovacím režimom a nastoliť svojmu telu také podmienky, aby večerné prejedanie sa nedostalo šancu.

To, že prejedanie sa a nadmerný príjem energie všeobecne vedú k nemalému množstvu problémov, iste nie je nutné rozoberať do detailov. Nielenže je telo nútené spracovávať obrovské množstvo jedla, ktoré v danej chvíli nepotrebuje, ale takéto situácie sa spájajú aj s výčitkami a dodatočným stresom z toho, že tento kolobeh sa neustále opakuje. Frekventované prejedanie sa môže viesť nielen k obezite, ale aj k negatívnym dôsledkom pre metabolizmus i trávenie. A to rozhodne vášmu zdraviu neprospeje.

Kde vzniká prejedanie sa

Dôvodov, prečo môže dochádzať k nutkavej chuti na jedlo, sa ponúka niekoľko. Odpoveď je zväčša kombináciou niekoľkých faktorov, ktoré sa prepoja a vytvoria opakovaný mechanizmus. Ten na večernej báze vyústi do potreby siahať po jedle, a to napriek tomu, že v podstate ho ani nechceme a z racionálneho hľadiska ani nepotrebujeme. 

V rámci výživy je potrebné nazerať na stravovací režim v dlhodobom meradle. V otázke prejedania sa je jednou z najčastejších a najdôležitejších príčin podhodnotenie energetického príjmu (alebo konkrétnej skupiny živín) v kontexte jedálnička ako celku. Akýkoľvek deficit esenciálnych živín dáva telu signál, aby energiu získalo iným spôsobom. Telo funguje ako bystrý stroj, ktorý vníma každý nedostatok a na základe tejto informácie si chce potrebnú energiu obratom získať inde, nech to stojí, čo to stojí. 


Počas dňa bývame väčšinou zaneprázdnení a máme na programe desiatky aktivít, ktoré nám neraz nedovoľujú zastaviť sa a myslieť na jedlo tak, ako môžeme práve večer. Preto sa často stáva, že na potreby svojho tela sa vplyvom stresu a uponáhľaného režimu nedokážeme napojiť, hlad v priebehu dňa nepociťujeme a subjektívne si myslíme, že svojmu telu poskytujeme dostatok všetkého, čo potrebuje. Večer, keď máme konečne priestor a čas a ktorý sa automaticky spája so spomalením, je teda ideálny na to, aby si vybral svoju daň. 

Systém návykov je mocný, a keďže naše telá majú tendenciu „uľahčovať si“ prácu so všetkým, čo sa v ich režime objavuje na pravidelnej báze, z prejedania si ľahko vytvoria automatický mechanizmus. V tom sa môžeme zacykliť skôr, než by sme si to uvedomili. Dobrou správou však ostáva, že tieto návyky môžeme nielen vytvárať, ale aj meniť, formovať a odstraňovať.
 

Ako sa vyvarovať večerného prejedania

Základom úspešného ukončenia večerného prejedania sa je začať štruktúrovať celý svoj stravovací režim tak, aby náš organizmus nebol ochudobnený o potrebné živiny už v priebehu dňa. V praxi to znamená, že nad tým, čo a v akom množstve jeme, musíme začať premýšľať už od prvého jedla dňa a nedovoliť, aby došlo k tomu, že podhodnotíme niečo, čo by sa v závere dňa spätne ozvalo.


Akokoľvek paradoxne to znie, nebojte sa teda v istom zmysle slova navýšiť svoj príjem už od začiatku dňa. To, že si doprajete plnohodnotné jedlá so zastúpením všetkých makroživín (bielkovín, tukov i sacharidov) a v priebehu dňa sa neodbijete ani nebudete znižovať veľkosť svojich porcií, v konečnom dôsledku nedá telu šancu, aby volalo po doplnení energie vo večerných hodinách. V žiadnom prípade jedlá ani nevynechávajte a dbajte na rovnomerné rozvrstvenie živín počas celého dňa, aby váš organizmus nepocítil nedostatok. 

Okrem vyváženosti stravovacieho režimu po nutričnej stránke sa zamerajte aj na techniku vedomého jedenia. Pred každým jedlom sa v plnom zmysle slova napojte na svoje telo a odpovedzte si na otázku, či to, čo cítite, je naozaj hlad, alebo či ide o chute. Nejedzte v strese a zhone, ale svoje jedlo si, naopak, doprajte v pomalom tempe, sústo za sústom a s dôrazom na to, aby ste po dojedení vedeli, čo a prečo ste zjedli. Tento zdanlivo malý krok je veľkou zmenou vo vnímaní potrieb vášho tela a napomôže vám lepšie identifikovať to, čo sa vám organizmus snaží naznačiť.

Je článok užitočný?

23x páčilo sa

Je nám ľúto, že sa vám článok nepáčil:
Ďakujeme. Pridajte si do obľúbených:

Markéta Gajdošová

Certifikovaná výživová poradkyňa, nutričná koučka a spoluautorka knihy Cesta k opravdovému jídlu. Svoju prácu stavia na filozofii racionálneho prístupu k výžive s dôrazom na kvalitu živín, efektivitu a individualitu. O témach výživy, fitness a zdravej životosprávy nahráva vlastný podcast, ktorý je dostupný na podcastových platformách pod názvom Marketa‘s Vibes.



Súvisiace články