Ryby a ich dôležitosť vo vašom jedálničku

To, že by sme do svojho jedálnička mali v mene zdravej stravy pravidelne zaraďovať ryby, podvedome tušíme všetci. No bohužiaľ, realita stravovania väčšiny z nás je od výživových odporúčaní často vzdialená na sto honov. Prečo by sme sa rybám rozhodne nemali vyhýbať a aké benefity prináša ich pravidelná konzumácia?

Zdravá strava nie je len výsadou športovcov či ľudí, ktorí sa momentálne snažia schudnúť. Mala by byť celoživotným sprievodcom či už sme aktívni športovci, alebo nie a nech už sa nachádzame v ktorejkoľvek fáze formovania postavy alebo dosahovania výkonnostných či estetických cieľov. Zhrnuté a podčiarknuté – všetci by sme mali jesť zdravo. A aby sme svoj jedálniček mohli nazývať vyváženým, v jeho bežnom režime by nemali chýbať ani ryby. 

Čo sú to vlastne tie toľko pripomínané omega-3 mastné kyseliny?

Prvou asociáciou, ktorú si väčšina z nás v súvislosti s rybami vybaví, budú pravdepodobne omega-3 mastné kyseliny. Tie sú totiž jedným z hlavných dôvodov, prečo je zaradenie rýb do racionálneho stravovacieho režimu také zásadné. Tieto polynenasýtené tuky, predovšetkým EPA a DHA, sú pre naše telo esenciálne, čiže si ich nedokáže vyrobiť samo. Preto je dôležité prijímať ich prostredníctvom stravy, pričom práve ryby patria medzi jeden z najvhodnejších zdrojov.

Vedeli ste, že...? 
Omega kyseliny pôsobia pozitívne na správnu funkciu nervového, kardiovaskulárneho a imunitného systému. K lepšiemu fungovaniu organizmu prispievajú okrem iného aj svojou schopnosťou znižovať celkový krvný cholesterol a krvný tlak. Mnohých z nás poteší aj informácia, že pri správnom zaradení do jedálnička pozitívne pôsobia na redukciu hmotnosti, stav pokožky a kvalitu vlasov, nechtov aj zraku. Posúďte sami. Ryby sú skrátka skvelým pomocníkom zdravého života.

Aké ďalšie benefity prináša konzumácia rýb?

Aby toho nebolo málo, ryby sú nesmierne cennou súčasťou stravy, ktorú by sme vo svojom jedálničku nemali opomínať ani ako bohatý zdroj bielkovín a kvalitných tukov. Bielkoviny rybieho mäsa obsahujú kompletné spektrum aminokyselín a v porovnaní s bielkovinami z mäsa iných zvierat sú veľmi ľahko stráviteľné. Tuk obsiahnutý v rybom mäse je vďaka zastúpeniu zmienených omega-3 mastných kyselín nemenej podstatným faktorom v súvislosti s dôležitosťou konzumácie rýb.

Okrem priaznivého obsahu bielkovín a tukov nesmieme zabudnúť ani na cenný obsah vitamínov a minerálnych látok v rybom mäse. Zo širokého spektra môžeme vyzdvihnúť napríklad vitamíny rozpustné v tukoch, jód, vápnik alebo selén.

Konzumácia rybieho mäsa je v našich podnebných podmienkach i napriek svojmu vysokému prínosu bohužiaľ veľmi podceňovaná. Zvýšením frekvencie konzumácie a zaradením rôznych druhov teda rozhodne neurobíme chybu. 

Je článok užitočný?

2x páčilo sa

Je nám ľúto, že sa vám článok nepáčil:
Ďakujeme. Pridajte si do obľúbených:

Markéta Gajdošová

Certifikovaná výživová poradkyňa, nutričná koučka a spoluautorka knihy Cesta k opravdovému jídlu. Svoju prácu stavia na filozofii racionálneho prístupu k výžive s dôrazom na kvalitu živín, efektivitu a individualitu. O témach výživy, fitness a zdravej životosprávy nahráva vlastný podcast, ktorý je dostupný na podcastových platformách pod názvom Marketa‘s Vibes.



Súvisiace články