Vitamíny zabalené vo farbách: Aké ovocie jesť v zime?

V zime, keď na nás nebezpečenstvo nachladnutia a iných chorôb číha viac než inokedy, je dôležité dbať na dostatočný príjem vitamínov a minerálnych látok, ideálne v ich najprirodzenejšej podobe. Po akom druhu ovocia v tomto období siahnuť, aby sme svoju imunitu chránili na maximum?

Ovocie je dôležitou súčasťou vyváženého stravovacieho režimu. Nielenže skvelo chutí a je príjemným sladkým doplnkom jedálnička, ale nášmu telu prináša aj úžasné výhody po nutričnej stránke. Cenné látky, ktoré obsahuje, totiž okrem iného pomáhajú imunitnému systému vyrovnať sa s nástrahami, ktoré preň chystá pochmúrne počasie.

V prvom rade je dôležité poznamenať, že v žiadnom ročnom období neurobíme chybu, ak do svojho jedálnička zaradíme konkrétny druh ovocia. Čím viac a čím pestrejšiu škálu mikroživín naše telo dostane, tým lepšie pre jeho optimálne fungovanie. Ak by sme však predsa len mali vyzdvihnúť iba niektoré druhy ovocia, môžeme sa pozrieť na zúbok nasledujúcim.

Pomaranče

Vysoký podiel vitamínu C, vysoký podiel vlákniny. Nie nadarmo sa pomaranče, dnes už takmer symbolicky, nosia ako súčasť návštev v nemocniciach. Tak ako väčšina ostatných citrusových plodov, medzi ktoré patria napríklad aj citróny, limetky alebo grepy, sú skvelým ochrancom imunity plným antioxidantov
 

TIP: Skúste pridať nakrájaný pomaranč alebo grep do zimného šalátu. Chutí skvelo napríklad v kombinácii s grilovaným mäsom, so syrom a s orechmi.

Jablká

Na rozdiel od granátových jabĺk ide v tomto prípade o naše staré známe. Ľahko dostupné, napriek tomu opomínané. Vďaka obsahu cenných živín by si jablká rozhodne zaslúžili status superpotraviny. Poznáte americké úslovie „an Apple a Day Keeps the Doctor Away“ (vo voľnom preklade: „jedno jablko denne nahradí doktora“)? Dokonale vystihuje všetky výhody, ktoré so sebou prináša konzumácia jabĺk. Antioxidanty, flavonoidy, vláknina i vysoký obsah vitamínu C, to všetko z nich robí superhrdinov v boji proti zimným neduhom.

Granátové jablká

Granátovým jablkám sa v našich končinách väčšinou nedostáva toľko pozornosti, koľko by si zaslúžili. A pritom sú skvelým zdrojom antioxidantov, majú nízku kalorickú hodnotu a navyše výborne chutia. Bojujú proti ochoreniam srdca, pomáhajú s trávením a podávajú pomocnú ruku správnemu fungovaniu imunitného systému. 

Vyskúšajte recept s využitím farebných vitamínových pomocníkov: Quinoový šalát s granátovým jablkom


Sviatky sú už dávnejšie za nami a tak mnohí z nás v snahe zhodiť nejaké to kilo opäť pátrajú po rýchlych a zaručených diétach. Cestou k rovnováhe je však vyvážená strava, kde by nemali chýbať teplé jedlá, dostatok ovocia a zeleniny, bielkoviny a určite aj zdravé tuky. Dnes pre vás preto máme kombináciu, v ktorej sa snúbi z každého troška. Vychutnajte si znamenitý šalát s granátovým jablkom, ktorý navyše posilní vašu imunitu.

Suroviny na 2 porcie: 

  • 1 hrnček quinoy,
  • 2 hrnčeky vody,
  • 1 hrnček rukoly,
  • 1 hrnček semienok granátového jablka,
  • 2 ČL korenia na grilovanie,
  • 200 g kuracích pŕs,
  • 50 g parmezánových hoblín,
  • 2 PL nasekaných alebo celých vlašských orechov,
  • ¾ ČL soli,
  • 2 PL extra panenského olivového oleja,
  • 1 PL čerstvej citrónovej šťavy,
  • 1 PL balzamikového octu.

Vedeli ste, že...? 
Quinoa je prirodzene bezlepkovou potravinou a preto týmto šalátom možno pohostiť aj celiatika. Navyše sa skvele hodí aj do jedálnička športovcov, pretože obsahuje vysoký podiel komplexných bielkovín zahŕňajúcich všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. To už stojí za vyskúšanie, čo poviete?

Postup: 

  1. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na tenšie rezance. Orestujeme ich v panvici na olivovom oleji, osolíme a podľa chuti okoreníme. Necháme opekať 10 minút a stiahneme z ohňa.
  2. Quinou prepláchneme vodou a dáme variť do hrnca s 2 hrnčekmi osolenej vriacej vody. Necháme variť, až kým nie je quinoa „al dente“. Teda uvarená, ale nie úplne do mäkka. Varíme ju preto cca 13 minút, odstavíme z ohňa a necháme zakrytú pod pokrievkou odpočívať ešte 5 minút, aby nasala prípadnú prebytočnú vodu.
  3. Hotovú quinou dáme do väčšej šalátovej misy, pridáme kuracie mäso, pokvapkáme citrónovou šťavou a prisypeme semienka granátového jablka a rukolu. Starostlivo premiešame.
  4. Obsah misy servírujeme naberačkou na tanier, posypeme parmezánovými hoblinami, nasekanými orechmi a na záver pokvapkáme balzamikovým octom. 

TIP: Milovníci syra či vegetariáni môžu mäso vymeniť za rovnaké množstvo iného druhu syra, napríklad brié alebo mozzarellu. Rukolu tiež možno vymeniť za čerstvý baby špenát. 

Je článok užitočný?

2x páčilo sa

Je nám ľúto, že sa vám článok nepáčil:
Ďakujeme. Pridajte si do obľúbených:

Markéta Gajdošová

Certifikovaná výživová poradkyňa, nutričná koučka a spoluautorka knihy Cesta k opravdovému jídlu. Svoju prácu stavia na filozofii racionálneho prístupu k výžive s dôrazom na kvalitu živín, efektivitu a individualitu. O témach výživy, fitness a zdravej životosprávy nahráva vlastný podcast, ktorý je dostupný na podcastových platformách pod názvom Marketa‘s Vibes.



Súvisiace články