Zdravý obed, ktorý s úsmevom zjedia vaše deti

Predstava detí o chutnom obede sa často líši od predstavy rodičov. Vyčarovať zdravý obed, ktorý dodá detskému organizmu všetko, čo potrebuje, a zároveň ho deti aj bez odvrávania a s radosťou zjedia, môže byť niekedy výzva. Najmä, ak máte doma slabého jedáka, dieťa vyberavé, alebo také, ktoré bude radšej hladné, ako by malo zjesť napr. zeleninu.

Detský jedálniček by mal byť pestrý a rozmanitý. Nechajte deti spoznávať rozličné chute a dbajte na to, aby v strave vašich potomkov boli zastúpené všetky skupiny potravín – ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, orechy (od 2 rokov) a semená, strukoviny, mliečne výrobky (najmä zakysané), vajíčka, ryby a mäso

Ak je to možné, zvoľte vždy radšej lokálne a sezónne suroviny ako tie z dovozu. Uprednostňujte kvalitné rastlinné tuky a oleje (olivový, tekvicový, kokosový) pred živočíšnymi tukmi. Z obilnín zaraďte do jedálnička napríklad aj pohánku, pšeno či jačmeň. Sú to tradičné, no trocha zabudnuté obilniny, veľmi výživné a dokážu spestriť (nielen) detský jedálniček. Nepreháňajte to so solením (do 1 roka sa neodporúča soliť vôbec). Na dochucovanie jedál používajte radšej bylinky, či už čerstvé alebo sušené, cesnak, prípadne strúhaný syr pecorino.

Tipy na zdravé obedy

1.    Placky

Placky sú vďačným obedom pre detičky. Môžu ich jesť rukami, čo ich určite poteší. Rodičov zasa poteší fakt, že do nich možno prepašovať suroviny, ktoré by deti za iných okolností nezjedli. Základ tvorí vždy vajíčko, strúhaná zelenina (kaleráb, mrkva, tekvica, cuketa, cvikla, brokolica, kyslá kapusta – pripadne ich kombinácie), trocha múky alebo ovsených vločiek. Ochutiť ich môžete majoránkou, oreganom či inou bylinkou, pridať strúhaný syr, cesnak alebo ľanové semiačka.
 
TIP – TEKVICOVÉ PLACKY:
  1. polovica strúhanej maslovej tekvice,
  2. 100g strúhaného tvrdého syra,
  3. 2 vajíčka,
  4. 1 strúčik pretlačeného cesnaku,
  5. 2 PL ovsených vločiek pomletých najemno,
  6. 1 ČL oregana a štipka soli.
Všetko spolu zmiešame a tvarujeme malé placky, ktoré poukladáme na plech a pečieme pri 200 °C 15 minút z každej strany.

2.    Cestoviny

Väčšina detí zbožňuje cestoviny. Môžu byť výživným obedom, ak sa správne pripravia. Ideálna je kombinácia so zeleninou. Vyhnúť sa treba ťažkým omáčkam, najmä na smotanovom základe. Striedajte klasické pšeničné cestoviny s pohánkovými, šošovicovými, cviklovými či špenátovými.
 

TIP – CVIKLOVÉ HALUŠKY:
  1. uvarená a nastrúhaná cvikla,
  2. 1 vajíčko,
  3. 1 PL hladkej špaldovej múky a štipka soli.
Všetko spolu zmiešame a robíme halušky, ktoré hádžeme do vriacej vody. Varíme, dokiaľ halušky nevyplávajú na povrch. Podávame s cottage syrom alebo mäkkým kozím syrom, roztopeným maslom, prípadne s uvarenou a rozmixovanou cviklou a strúhaným syrom pecorino.

3.    Sladký obed

Sladký obed je detským snom. Nemusí byť kalorickou bombou, ani výživovou katastrofou. Ak svojim deťom z času na čas doprajete sladký obed vo forme palaciniek s tvarohom alebo riccotou a ovocím, či tvarohovo-pšenových guliek plnených ovocím, budú vás milovať. Vhodné sú aj batátové halušky, ktoré jednoducho pripravíte z uvarených sladkých zemiakov, špaldovej múky a škorice.
 

TIP – PŠENOVÉ GUĽKY:
  1. hrnček uvareného pšena,
  2. 1 vajíčko,
  3. 1 balenie ricotty,
  4. 1 PL špaldovej krupice,
  5. ½ ČL vanilky.

Všetko spolu zmiešame a tvarujeme guľky, ktoré hádžeme do vriacej vody. Varíme, kým guľky nevyplávajú na povrch. Podávame s duseným jablkom a hruškou, posypané škoricou a poliate roztopeným maslom.

Je článok užitočný?

0x páčilo sa

Je nám ľúto, že sa vám článok nepáčil:
Ďakujeme. Pridajte si do obľúbených:

Silvia Hadeková

Osobná trénerka, inštruktorka skupinových cvičení a výživová poradkyňa. Venuje sa predovšetkým cvičeniu s vlastnou váhou a obľubuje cvičebné koncepty, ktoré sú okrem fyzickej stránky zamerané aj na hľadanie duševnej rovnováhy. Zaoberá sa nutričným koučingom, v rámci ktorého pomáha ľuďom nájsť cestu, ako zlepšiť svoje stravovacie návyky.



Súvisiace články